corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » Corsa 1.0 GLS Mk1


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author Corsa 1.0 GLS Mk1
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
29th Sep 07 at 18:23   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Hii

Iam sure this will not be your type of car but someone may be able to help

i have just bought the car and the engine management light keeps coming on intermittantly. I have had the diagnostic machie on it and it said that either the crank sensor or the mass air sensor is faulty. Is there any way of telling before i buy both

Any help appreciated

Barry
ainsley_brader
Member

Registered: 24th Mar 02
Location: Tattershall, Lincolnshire
User status: Offline
29th Sep 07 at 19:37   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

more details needed here.

What year is it for a tsart i'm assuming its a corsa b with the 3 cylinder engine.

Depending on the scan tool that was used crank sensor will sometimes show as a fault if the engine isnt running in which case you can dismiss this but as i say depends on the machine!

Are there any other symptons other than the light coming on.

Without any more info id guess the afm is much more likely!

Ainsley
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
30th Sep 07 at 09:17   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Sorry for the lack of detail

it is a 2000 mk 1 I think, it cangaroos a bit and then the light comes on, not all the time though. strangely (or not) it doesn't do it on the way to work in the morning perhaps because of the temperature.

Thanks in advance
Barry
bigjim172000
Member

Registered: 3rd May 05
Location: New Buckenham, Norfolk
User status: Offline
30th Sep 07 at 16:41   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Personally i would go for the crank sensor judging by what youve said.
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
30th Sep 07 at 18:30   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Ok guys, now im no further forward
pow
Premium Member

Avatar

Registered: 11th Sep 06
Location: Hazlemere, Buckinghamshire
User status: Offline
30th Sep 07 at 19:49   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Replace the Air Flow Meter mate, its a classic problem with that Engine!
bigjim172000
Member

Registered: 3rd May 05
Location: New Buckenham, Norfolk
User status: Offline
30th Sep 07 at 21:52   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

crank position sensor on my 1ltr played up when the engine was warm which is why i said change it first. Plus its cheaper by miles lol
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
1st Oct 07 at 16:21   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Strangely no problem to or from work today(only 3 miles each way, and it was a bit cooler today if that does have an affect, but it is the first time I have driven home from work without the cangarooing or the light comin on, the car was steam cleaned before I bought it, apparently that can cause sensor issues, Is that so?
AndyCorsaSport
Member

Registered: 12th Feb 06
Location: Horsforth, West Yorkshire
User status: Offline
1st Oct 07 at 17:19   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by bhart68
Strangely no problem to or from work today(only 3 miles each way, and it was a bit cooler today if that does have an affect, but it is the first time I have driven home from work without the cangarooing or the light comin on, the car was steam cleaned before I bought it, apparently that can cause sensor issues, Is that so?


Steam cleaning it shouldnt cause any problems, i do mine twice a week
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
1st Oct 07 at 20:14   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Oh well it didn't last, I drove around the corner tonight and the engine manaement light came on as did the cangaroo impression.
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
19th Oct 07 at 17:56   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Right after taking the advice on the forum, I have replaced the crank sensor and the MAF sensor, and its still jumping and the engine management light still comes on randomly. I have not reset the system though, how do you do that?

Any help appreciated

Barry
ainsley_brader
Member

Registered: 24th Mar 02
Location: Tattershall, Lincolnshire
User status: Offline
19th Oct 07 at 21:40   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

battery off overnight will work or there is a 30amp fuse you can pull
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
20th Oct 07 at 10:10   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Ok i will try that, but I cant find the radio code anywhere, so presumably I will lose the use of it after disconnecting the battery?

Barry
deano87
Member

Registered: 21st Oct 06
Location: Bedfordshire Drives: Ford Fiesta
User status: Offline
20th Oct 07 at 11:55   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by pow
Replace the Air Flow Meter mate, its a classic problem with that Engine!

Replaced mine, now it doesn't bog down BUT I didn't have EML.
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
25th Oct 07 at 22:46   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Come on guys someone must have an idea what to try next???


Barry
adamC20xe
Member

Registered: 19th Oct 05
Location: fife
User status: Offline
26th Oct 07 at 09:26   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

engine coolant temp sensor, plus leave battery disconnected for a while to reset any fault codes
bhart68
Member

Registered: 28th Sep 07
User status: Offline
26th Oct 07 at 12:37   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

just had the car up on a diagnostic machine and it is showing low voltage on AFM fault, anyone got any experiance of this? i have just fitted a new AFM from the web.

Barry

 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
What a GLS is? corsa c14se Help Zone, Modification and ICE Advice 7 1367
13th May 03 at 12:37
by Makarus
 
what was everyones first car Marc D General Chat 115 2190
21st Dec 03 at 01:31
by Sooty
 
Corsa C GLS liamC General Chat 18 858
9th Apr 04 at 12:31
by paul_spurrell
 
Which do you prefer and why? YoYo_Punto General Chat 26 595
20th Jan 05 at 10:06
by k2hoy
 
Do you know this car? ... Corsa 1.4 Si GLS Lukey_T General Chat 11 767
3rd Nov 05 at 03:20
by CoastalCorsa
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » Corsa 1.0 GLS Mk1 27 database queries in 0.0159042 seconds