corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » why has my engine just blown a hole in the sump


New Topic

New Poll
  <<  1    2  >> Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author why has my engine just blown a hole in the sump
corsapower
Member

Registered: 9th Aug 04
Location: near bridlington
User status: Offline
9th Aug 05 at 15:37   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ive just been trying to wire my digi dash in i tried to start the engine to chack the rev counter etc worked, and bang looks and its blown a hole in the sump and cracked it, the fcambelt looks ok tho, does this mean new engine time.
cheers
Jake
Member

Registered: 24th Jan 05
User status: Offline
9th Aug 05 at 16:36   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

it means new sump time
broster
Premium Member

Avatar

Registered: 6th Dec 02
Location: Drives: E39
User status: Offline
9th Aug 05 at 16:50   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

whats made the hole in the sump, a piston?
corsapower
Member

Registered: 9th Aug 04
Location: near bridlington
User status: Offline
9th Aug 05 at 17:13   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i dont have a clue i just went to start it and it went bang and i looked and there is a hole the size of a five pence peice a crack and oil dripping everywhere, the engine has only done 42 thou, if its a piston is it another new engine time.
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
9th Aug 05 at 17:18   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Take of the sump and have a good look in it for any metal particles, im guessing something has come off, unlikely a hole would just occur from starting up your engine.
Jake
Member

Registered: 24th Jan 05
User status: Offline
9th Aug 05 at 17:21   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

could an electric surge cause something like that?
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
9th Aug 05 at 17:23   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Doubt it but who knows! Even if the sump was weak in 1 area, i cant see it blowing open on start up...
corsapower
Member

Registered: 9th Aug 04
Location: near bridlington
User status: Offline
9th Aug 05 at 17:24   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ok i will check i havnt tried to turn the engine over just in case it is repairable dont want to do any more damage, well its looks like the 1.8 engine mite be going in after all. cheers
ainsley_brader
Member

Registered: 24th Mar 02
Location: Tattershall, Lincolnshire
User status: Offline
9th Aug 05 at 20:54   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

think the digi dash bit must be pure coincidence.

Most likely its chucked a rod and is scrap!
Dave A
USER UNDER INVESTIGATION - DO NOT TRADE

Registered: 10th Dec 03
Location: County Durham
User status: Offline
9th Aug 05 at 21:45   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

conrod snapped
corsapower
Member

Registered: 9th Aug 04
Location: near bridlington
User status: Offline
9th Aug 05 at 23:15   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

bad then can it be rebuilt if the crank has snapped or will it cost a lot i do have a 1.8 16v engine if i need another one.
i will check it out 2 moro and see what it looks like .
cheers
Adam-D
Member

Registered: 11th May 02
Location: Cheshire
User status: Offline
10th Aug 05 at 06:13   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

yup i think its thrown a rod mate
corsapower
Member

Registered: 9th Aug 04
Location: near bridlington
User status: Offline
11th Aug 05 at 23:29   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ive stripped it and its snapped a con rod to 1 of the pistons, would it be possible to rebuild it the ingine wasnt running when it snapped so hopefully it wont have done much damage.
cheers
Stu_22
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: Luton
User status: Offline
11th Aug 05 at 23:57   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Easier to just swap engines
miles
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: plymouth Drives: Astra Sport
User status: Offline
12th Aug 05 at 06:04   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by corsapower
]the ingine wasnt running when it snapped so hopefully it wont have done much damage.


The engine was just sat there and it threw a rod through the sump without moving?
Corsa_B1.2
Member

Registered: 26th Feb 04
Location: Greenock, Inverclyde
User status: Offline
12th Aug 05 at 10:56   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

42,000 miles has the timing belt been changed?
corsapower
Member

Registered: 9th Aug 04
Location: near bridlington
User status: Offline
12th Aug 05 at 12:04   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

the timing belt was change 3 thousand miles ago with the pulleys, i was trying 2 start it and it fired then went bang but it wasnt running properly
mikehiow
Member

Registered: 12th May 05
User status: Offline
12th Aug 05 at 12:15   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

you wire the dash in wrong or short something, possibly affecting fueling or something similar? maybe that caused it
corsapower
Member

Registered: 9th Aug 04
Location: near bridlington
User status: Offline
12th Aug 05 at 12:25   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

hmm possible
mikehiow
Member

Registered: 12th May 05
User status: Offline
12th Aug 05 at 13:34   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

just had this thought of too much fuel and pre-ignition blowing the rods through the bottom probably totally unlikely, did the dash work in the end?
ShEp
Member

Registered: 9th Aug 05
Location: Dingwall, Highland
User status: Offline
12th Aug 05 at 13:57   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

my old 2.0 8v corsa threw a leg outta the bed (con-rd thru the block) at 130

corsapower
Member

Registered: 9th Aug 04
Location: near bridlington
User status: Offline
12th Aug 05 at 15:33   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ive got most of it working just not speedo n oil pressure dont know if temp works either
miles
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: plymouth Drives: Astra Sport
User status: Offline
12th Aug 05 at 17:20   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

no wiring fault will snap a rod.
Ant
Member

Registered: 12th May 02
Location: Hereford and Worcester
User status: Offline
13th Aug 05 at 14:52   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

well cant see you having much oil pressure now anyway!!

If i were you i would fit the other engine (is this one good??) it may have caused damage to the bore the valves guides, crank and so on it would prob be best to budget for a complete rebuild.
mikehiow
Member

Registered: 12th May 05
User status: Offline
13th Aug 05 at 14:56   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by miles
no wiring fault will snap a rod.


yet its known for an incorrect remap to blow a piston into dust......

Some how I think it is atleast possible.

  <<  1    2  >>
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
got small oil leak....is it a big problem? corsa.in.boro Help Zone, Modification and ICE Advice 9 1128
4th Aug 03 at 13:12
by leeshez
 
Am I to hard on cars!!! JJ General Chat 25 1450
10th Feb 08 at 23:37
by VegasPhil
 
Help, urgent engine/camshaft question jr General Chat 21 725
2nd Dec 04 at 22:36
by ianofbhills
 
HELP!! sump oil Bolt broke!! MoNkEy MaGiC Help Zone, Modification and ICE Advice 8 1033
13th Apr 05 at 17:45
by --Rikki--
 
pic of engine... AK General Chat 46 1228
17th May 05 at 10:44
by Fad
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » why has my engine just blown a hole in the sump 27 database queries in 0.0136800 seconds