corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » My idle/misfire/over fueling problem has been solved !!


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author My idle/misfire/over fueling problem has been solved !!
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
4th Apr 05 at 07:29   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

The saga continues !!!!

right checked and replaced all vacuum pipes no leaks no more, after i changed all vacuums it idled ok for about a minute then it was a like a bag of bolts again

its always over fueling but i thought this was just a factor of there being and air leak ??

when i say over fueling i mean over fueling 60 miles and id say 2 hours of idling has drank an entire tank of fuel !!!!!

i have change temp sensor mind u it was an old one that went on again like, but what else could it be ??

air mass meter, thottle body sensor ????

please someone must be able to help ?

20XE astra GTE into a corsa

[Edited on 04-04-2005 by GED2.0CORSA]

[Edited on 05-04-2005 by GED2.0CORSA]

[Edited on 07-04-2005 by GED2.0CORSA]
J da Silva
Member

Registered: 10th Apr 03
Location: The FACTory
User status: Offline
4th Apr 05 at 08:00   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

What does it sound like when you start the engine up, does it rattle? and if so does it quiten off as it warms up?
Greasemonkey
Member

Registered: 17th Apr 02
Location: Drives a Tractor
User status: Offline
4th Apr 05 at 08:01   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I would have said Coolant temp sensor or AFM if ya have one, a coolant temp sensor is only 12ish so might be worth gettin a new one
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
4th Apr 05 at 08:07   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

it wont just start up on its own its need a little encouragement, a littel gas but it wont edle either !!

also:
i have tested the ICV out of the car fit a volt meter and it open no problam at 12 volts , and there is twelve volts at the plug but it wouldnt open when on the car in ignition on ???



[Edited on 04-04-2005 by GED2.0CORSA]
Greasemonkey
Member

Registered: 17th Apr 02
Location: Drives a Tractor
User status: Offline
4th Apr 05 at 09:31   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

have ya cleaned out the throttle body where the ICV goes
James R
Member

Registered: 4th Feb 03
Location: 205GTi16/306GTi16
User status: Offline
4th Apr 05 at 09:34   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

IT's got to be either CTS or the AFM

if the ecu light isn't coming on it's more likely to be the CTS and as it's cheaper try that first.
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
4th Apr 05 at 10:44   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

the ecu light is on constant !!
russb
Member

Registered: 30th Oct 04
Location: chester-ish
User status: Offline
4th Apr 05 at 11:02   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

could be ECU, have you done paperclip test? i think mines the ECU because my ECU light is n constant and i am getting silly codes like quad drive module and stuff
Greasemonkey
Member

Registered: 17th Apr 02
Location: Drives a Tractor
User status: Offline
4th Apr 05 at 11:10   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

as said above read the codes with a paperclip, go to www.topbuzz.co.uk and search for paperclip test to see how
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
4th Apr 05 at 11:17   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

paper clip dont work diagnostic aint wired
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
4th Apr 05 at 11:22   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

right well now a pregress report:

CTS has been changed BUT its still gettin way to much fuel, when u offer it throttle it hesitates and sounds as if its drowning and wont idle again ??

reset the ecu codes this mornin too and when the new CTS went it it went of then came back on again !!

theres a cleaned ICV and theres no air leaks to my knowledge !!

[Edited on 04-04-2005 by GED2.0CORSA]
russb
Member

Registered: 30th Oct 04
Location: chester-ish
User status: Offline
4th Apr 05 at 11:35   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

lamda sensor? and get ur diagnostic thingy workingy properly-y
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
4th Apr 05 at 11:36   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

is there a lamda sensor on a G reg Astra GTE ??

i didnt thinkit need as its pre-cat
Greasemonkey
Member

Registered: 17th Apr 02
Location: Drives a Tractor
User status: Offline
4th Apr 05 at 11:58   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Definately pointing at ya AFM these are hard to come by second hand and cost a small fortune brand new 250+
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
5th Apr 05 at 07:49   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

well as the title says now it gets worse,

the next thing to have gone is a hub !!!

was on my way to the guys place to pick up an air mass meter and all of a suddon there was the scuffing noise ??

at first i thought oil and water (head in hands) then thought but hold on the cars still runnin !!!

then let the car roll down a slight hil i was on and there was the problem passenger side hub has died !!! yippee more problems !!

[Edited on 05-04-2005 by GED2.0CORSA]
Richie
Member

Registered: 3rd Dec 02
Location: Newport, Wales
User status: Offline
5th Apr 05 at 07:53   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

well its not the hub that woulda died, just probably the bearing is shot to shit.

If your ECU light is on you really need to get your diagnostic plug hooked up
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
5th Apr 05 at 07:58   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

well it went from working fine to shot to shit in a split second ??

and the drive shaft is slack also i can shake it around in my hand under the car !

that'll come after i do the hub/bearing
James R
Member

Registered: 4th Feb 03
Location: 205GTi16/306GTi16
User status: Offline
5th Apr 05 at 08:31   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

There's a certain amount of play in the shaft anyways to allow for suspension movement.
Has it got shafts form the astra in there?
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
5th Apr 05 at 08:38   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

nope i did it the much cheap way of keeping the 1.6 hubs and shafts and using cavi mk2 inners
GED2.0CORSA
Member

Registered: 28th Apr 04
Location: Mintlaw, Aberdeenshire
User status: Offline
7th Apr 05 at 07:33   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

well guys id like to say thanks for all the advice has been given against this topic its stopped me selling my valver which i didnt want to do,

anyway after days of checking and redoing the vacuum pipes i then got my hand on a AFM which i hoped worked and waalaa

idles perfect, its not drink fuel like its going out of fashion, and the misfire has gone all due to the air flow meter

ah and the drive shaft it wasnt the shaft it was the caliper was loose some how?? tightened it up and it all good again

[Edited on 07-04-2005 by GED2.0CORSA]
Dave A
USER UNDER INVESTIGATION - DO NOT TRADE

Registered: 10th Dec 03
Location: County Durham
User status: Offline
7th Apr 05 at 08:00   View User's Profile U2U Member Reply With Quote


 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
just took this bird out in the 2 litre corsa..... Adam_B General Chat 21 958
31st Aug 03 at 09:26
by X3DOS
 
car trouble- need help GSI!! Help Zone, Modification and ICE Advice 3 795
2nd Jan 07 at 16:50
by azzmi
 
Engine Warning Light S21NMP Help Zone, Modification and ICE Advice 4 1656
2nd Dec 03 at 23:16
by flameredcorsab
 
Engine Management Light C20XE in corsa(idling & misfiring) GED2.0CORSA Help Zone, Modification and ICE Advice 15 1181
30th Mar 05 at 12:01
by GED2.0CORSA
 
ECU fault code results Mistamist Help Zone, Modification and ICE Advice 16 1100
7th Apr 05 at 18:19
by M15T XE
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » My idle/misfire/over fueling problem has been solved !! 27 database queries in 0.0118151 seconds