corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » power box questions...?


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author power box questions...?
Jed D
Member

Registered: 15th Mar 11
Location: Durham
User status: Offline
7th Jul 11 at 14:50   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

im planning on getting a power box for my 1.6. already got 4 branch and de-cat...

just a few questions...

1) are they hard to fit (i know there's a how to thread in tutorials) but what's YOUR opinions?

2) witch one should i go for on (on a budget) second hand decent or brand new like this...?
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260809305965&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_5517wt_1139
discuss brands...

3) is it hard to get the throttle body connected or does it just bolt on?

and

4) are the power gains actually very noticeable, iv heard mixed reviews


cheers ladies and gents

[Edited on 07-07-2011 by JedDy]
c16-jake
Member

Registered: 6th Jul 11
Location: stockport
User status: Offline
7th Jul 11 at 18:42   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

the power gain wasnt very noticeble on my c16xe fitted velos powerbox and decat but made 118bhp on the dyno at pvs


[Edited on 07-07-2011 by c16-jake]
fazza
Member

Registered: 7th Feb 08
Location: Plymouth
User status: Offline
7th Jul 11 at 18:44   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

The powerbox massively improves performance in the upper rev range.

Was very noticeable on any of my c16 or x16's
corsadonk
Premium Member

Registered: 4th Jul 09
Location: Marlborough, Wiltshire
User status: Offline
7th Jul 11 at 19:43   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

They transform the car. Get a new one like in the link.

Or if you can find one, get a Dbilas one.
AlexW
Member

Registered: 25th Oct 08
Location: Essex
User status: Offline
7th Jul 11 at 20:35   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Any will do, As long as its decent quality, a proper dbilas or manzel is best but not cheap.

My 1.4 is transformed, Low down theres a lack of torque but it starts pulling over 3k and will go right to the limiter pulling strong.

Refitting the standard exhaust improved it tenfold too.
Jed D
Member

Registered: 15th Mar 11
Location: Durham
User status: Offline
7th Jul 11 at 22:10   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by AW06
Any will do, As long as its decent quality, a proper dbilas or manzel is best but not cheap.

My 1.4 is transformed, Low down theres a lack of torque but it starts pulling over 3k and will go right to the limiter pulling strong.

Refitting the standard exhaust improved it tenfold too.


mine doesnt seem to have a limiter

and i plan on a better exhaust mani at some point, the 4.1 is canny naff and still clips the ground sometimes on 30mm front drop on 195/45/15's

Jed D
Member

Registered: 15th Mar 11
Location: Durham
User status: Offline
7th Jul 11 at 22:15   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

how much would i be looking at for a second hand throttle body aswell. cleaned mine out the otherday as the throttle gets stuck shut. you've got to propper stomp on the pedal to get it unstuck, and once thats done its normally fine unless your sat stationary for a while it gets stuck again. i had wd40 and the lasses toothbrush working overtime on it the otherday, seemed ok at first but its getting stuck again so going to replace it when i get the box i think
IvIarkgraham
Premium Member

Avatar

Registered: 27th Mar 04
Location: Ellesmere Port, Cheshire
User status: Offline
8th Jul 11 at 05:12   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Not hard, just annoying.
Jed D
Member

Registered: 15th Mar 11
Location: Durham
User status: Offline
9th Jul 11 at 08:05   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

will a throttle body off a bigger engine fit with no fuss?

what/were do people get enlarged ones from, or is it a diy job?
Phillips_91
Member

Registered: 20th Jan 10
Location: Blackpool. Drives: Sapphire Black Mk4 Astra 1.8
User status: Offline
9th Jul 11 at 09:06   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

why would you need a bigger throttle body? all you'll do is fill the cylinders with air, you wont be getting enough fuel in
Jed D
Member

Registered: 15th Mar 11
Location: Durham
User status: Offline
9th Jul 11 at 11:05   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

why do people put enlarged ones on? uprate the fuel or something?
corsadonk
Premium Member

Registered: 4th Jul 09
Location: Marlborough, Wiltshire
User status: Offline
9th Jul 11 at 14:49   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I had a ported throttle body on mine, your o2 sensor should add more fuel anyway.

On the rollers the AFR was perfect.
Jed D
Member

Registered: 15th Mar 11
Location: Durham
User status: Offline
9th Jul 11 at 15:35   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by corsadonk
I had a ported throttle body on mine


were/how did you get that then pal?
ryanlockie
Member

Registered: 25th May 10
User status: Offline
11th Jul 11 at 08:26   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by JedDy
quote:
Originally posted by corsadonk
I had a ported throttle body on mine


were/how did you get that then pal?


Ive got one as well Courtney Sport did mine.

There not hard to fit just very annoying and time consuming, but make alot of difference!

Well worth it in my opinion.
Jed D
Member

Registered: 15th Mar 11
Location: Durham
User status: Offline
11th Jul 11 at 10:31   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

got a link or a price on them mate. going to need to change my throttle body anyway. gave it a clean out and its still getting a bit stuck shut sometimes. gotta stomp on the pedal
danbo
Member

Registered: 1st Jul 08
User status: Offline
12th Jul 11 at 20:01   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i have a mantzel for sale as i replaced mine when i rebuilt the head with another one i had cleaned up.

also i asked courtenay about the enlarged throttle body a while ago too? they said it was worth it with a mantzel but what about fueling? and its around 200 odd to get done supplying your own throttle body too.

have you guys got any pics of your inlets and enlarged throttle bodies? especially the vauum hose routing too
please
Dave A
USER UNDER INVESTIGATION - DO NOT TRADE

Registered: 10th Dec 03
Location: County Durham
User status: Offline
12th Jul 11 at 20:18   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Fueling is adjusted from the 02 sensor to a point, from there you will need your ecu mapped or aftermarket management.
danbo
Member

Registered: 1st Jul 08
User status: Offline
12th Jul 11 at 20:22   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

can the standard ecu be mapped to suit? and is a wideband o2 sensor needed?
Dave A
USER UNDER INVESTIGATION - DO NOT TRADE

Registered: 10th Dec 03
Location: County Durham
User status: Offline
12th Jul 11 at 20:25   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Standard ecu can be mapped, and a wideband can be used yes, wont be as ideal as proper custom managment though.

visit http://www.dyno-tuning.co.uk/
ryanlockie
Member

Registered: 25th May 10
User status: Offline
12th Jul 11 at 20:50   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Yeah I got the enlarged throttle body from a friend with the dbilas, I can get a pic if you like?
danbo
Member

Registered: 1st Jul 08
User status: Offline
12th Jul 11 at 21:11   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

yer would be good cheers
and yer oneday maybe aftermarket ecu but for a while get standard mapped so it will run ok and not be lean or cause any damage is the main concern. is that like a tune up or a proper couple hundred pound on the road live mapping for the standard ecu? Is it ok with standard o2 sensor and mapped or will it not be enough?

 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
Box designer penfold82 Help Zone, Modification and ICE Advice 22 888
15th May 04 at 13:03
by Rob
 
Unichip ed General Chat 1 202
15th May 04 at 23:37
by DaveB
 
wat should i get dbillas power box mantzel power box or lexmark inlet or valos torque tube mothsgunav2 Help Zone, Modification and ICE Advice 11 610
1st Aug 04 at 11:38
by MoNkEy MaGiC
 
C16XE Engine Power thedjse Help Zone, Modification and ICE Advice 32 1089
20th Jan 09 at 21:33
by thedjse
 
injector and sensor questions shauny bizzle Help Zone, Modification and ICE Advice 0 239
18th Nov 09 at 18:53
by shauny bizzle
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » power box questions...? 27 database queries in 0.0165939 seconds