corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » Just about to do the diagnostics test - Can someone confirm?

Combe Tickets


New Topic

New Poll
  <<  1    2  >> Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author Just about to do the diagnostics test - Can someone confirm?
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 12:37   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

My engine management light has been on for a long long time now. It still passed it's MOT, two months ago. I just want to make sure I will be doing this correct and hopefully it will work (T reg 1999).

Bellow is a picture of the diagnostics plug:



I connect 5 and 6 together using a paper clip (or anything metal) and turn my ignition on. Then read the number of flashes? (I'll try and record this).

Can someone confirm this is what to do?

Thanks,
Steven
Corsa E-Tec
Member

Registered: 4th Feb 04
Location: Stevenage Drives: Leon Cupra
User status: Offline
2nd Jul 07 at 13:10   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

check out topbuzz website mate.
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 13:44   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I have done, I just want to make sure what I've written above it correct. The quicker the better, so I can get on with it.

Does the engine need to be running or will the ignition being on do?
topshot_2k
Banned

Registered: 1st Dec 03
Location: Northampton Drives: Pug GTi-6
User status: Offline
2nd Jul 07 at 13:47   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ignition on
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 13:48   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by topshot_2k
ignition on


So everything else is fine?
topshot_2k
Banned

Registered: 1st Dec 03
Location: Northampton Drives: Pug GTi-6
User status: Offline
2nd Jul 07 at 13:51   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

yep, note down the flashes then look it up

[Edited on 02-07-2007 by topshot_2k]
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 13:53   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by topshot_2k
yep, note down the flashes then look it up

[Edited on 02-07-2007 by topshot_2k]


Thanks, I'll go do it now. I'll record it so if I need a second opinion, someone may be kind enough to help

Thanks.
Dave A
USER UNDER INVESTIGATION - DO NOT TRADE

Registered: 10th Dec 03
Location: County Durham
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:02   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

there are no contacts in 5+6
Vaux Lad
Member

Registered: 15th Dec 04
Location: Stoke-on-Trent
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:12   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Pins 5/6 on the other side of the port.
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:15   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

That makes sense. Just tried it 4 times and no flashes. Thanks Dave and Vaux Lad.
Superlite Ltd.
Member

Registered: 9th Jan 07
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:24   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by Wonderboy
That makes sense. Just tried it 4 times and no flashes. Thanks Dave and Vaux Lad.


no flashes?!

you will get code 12 to show you that isnt working.
Vaux Lad
Member

Registered: 15th Dec 04
Location: Stoke-on-Trent
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:26   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

What are you joining them together with?
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:28   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Actually, it should be 1-8 from bottom to top, not top to bottom. Like this?



If that's right, I don't have a connector in 6? :S

Eidt: 5 bottom, 6 top - Wrote 6 twice by mistake.

[Edited on 02-07-2007 by Wonderboy]
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:29   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by Vaux Lad
What are you joining them together with?


A paper clip.
Vaux Lad
Member

Registered: 15th Dec 04
Location: Stoke-on-Trent
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:41   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

5/6 from the TOP!
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:42   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I tried that, nothing worked. That made me think it was 5/6 from the bottom. I shall try again.
Vaux Lad
Member

Registered: 15th Dec 04
Location: Stoke-on-Trent
User status: Offline
2nd Jul 07 at 14:44   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

5/6 from top both have pins in...
PaulW
Member

Registered: 26th Jan 03
Location: Greater Manchester
User status: Offline
2nd Jul 07 at 15:01   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

you could just be unfortunate and have a later-spec ECU which doesn't allow reading fault codes with a paperclip...
Vaux Lad
Member

Registered: 15th Dec 04
Location: Stoke-on-Trent
User status: Offline
2nd Jul 07 at 15:03   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Aye, as above.
1999 car might not let it.
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 15:06   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I think so, I just tried it with a Kirby Grip as well and it didn't work. Is there anyway to check that it wont work and that mine is the later model? (without the light not flashing).
PaulW
Member

Registered: 26th Jan 03
Location: Greater Manchester
User status: Offline
2nd Jul 07 at 15:08   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

thats pretty much the only way, if when shorting the pins & you get no flashing EML light, afraid its a job for an OBDII reader or Tech2...
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 15:11   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Dam, well I'm not going to pay 50 for someone to tell me what's wrong with it. It seems to be running ok and has been since it's been on.

Why did Vauxhall not allow the fault code to be read!
PaulW
Member

Registered: 26th Jan 03
Location: Greater Manchester
User status: Offline
2nd Jul 07 at 15:14   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

they were loosing money to partners

5p for a paperclip, or 45+VAT for a diagnosis...

tbh check on Mig or VXON, there may be someone local to you who has access to a reader of some kind at a much better price
Wonderboy
Member

Registered: 30th Dec 06
Location: Ayrshire, Scotland
User status: Offline
2nd Jul 07 at 15:16   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Would putting it on the machine also tell me why my handbrake light is on? (I doubt it would, but thought I would ask.)
PaulW
Member

Registered: 26th Jan 03
Location: Greater Manchester
User status: Offline
2nd Jul 07 at 15:17   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

handbrake light could just be the switch on the handbrake handle tbh, easy enough to sort out there will be a brown/white wire going down beside it to the lower part of the handle, thats attached to the switch

  <<  1    2  >>
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
Car is drinking to much fuel TOXIC3001 Help Zone, Modification and ICE Advice 11 617
3rd Mar 06 at 01:32
by corsa808
 
1996 1.2 Corsa misfiring Ed Harris Help Zone, Modification and ICE Advice 5 402
25th Oct 06 at 17:16
by gavin18787
 
idle control valve eel Help Zone, Modification and ICE Advice 26 847
14th Nov 06 at 14:47
by eel
 
lack of power and running extremly poor. m1ke Help Zone, Modification and ICE Advice 9 317
7th Apr 07 at 11:04
by m1ke
 
Wee mans new Gsi M303CGO South East 17 587
26th Jun 07 at 17:12
by warren.g
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » Just about to do the diagnostics test - Can someone confirm? 27 database queries in 0.0213490 seconds