corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » Help with ECU light on Mantzeled X16


New Topic

New Poll
  <<  1    2  >> Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author Help with ECU light on Mantzeled X16
Dean_W
Member

Registered: 13th Dec 05
Location: Downham Market, Norfolk
User status: Offline
5th Jan 06 at 22:32   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Evening all,

I have fitted a Mantzel to my X16Xe, all pipes present and correct, no leaks.

When i give the car a pasting, the ECU light comes on.

Turn car off, start, and light stays off.

Turn on no light, give car pasting, light comes on.

Anyone shed any light on the subject?
Adam-D
Member

Registered: 11th May 02
Location: Cheshire
User status: Offline
5th Jan 06 at 22:36   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

dont give it a pasting?

sorry no help

check the fault code's aee what it flashes up?
Dean_W
Member

Registered: 13th Dec 05
Location: Downham Market, Norfolk
User status: Offline
5th Jan 06 at 22:40   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by Adam-D
dont give it a pasting?


I can't help it, it's that noise at 5k!

How do i check the codes without getting bummed by Vaux?
Ant
Member

Registered: 12th May 02
Location: Hereford and Worcester
User status: Offline
5th Jan 06 at 22:52   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

http://www.corsasport.co.uk/board/viewthread.php?tid=101080
Dean_W
Member

Registered: 13th Dec 05
Location: Downham Market, Norfolk
User status: Offline
5th Jan 06 at 23:12   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Thanks for the info.

I'll give it a try.
IvIarkgraham
Premium Member

Avatar

Registered: 27th Mar 04
Location: Ellesmere Port, Cheshire
User status: Offline
5th Jan 06 at 23:12   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i think your gonna have to give your mantzel away!!!! i can dispose of it for you if you want
Slammed_Corsa
Member

Registered: 30th Oct 05
Location: Greenock, Inverclyde
User status: Offline
5th Jan 06 at 23:22   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Its to do with the egr valve.

Just ignore it all will be fine.




[Edited on 05-01-2006 by Slammed_Corsa]
5chaap2k
Member

Registered: 20th Apr 05
Location: Schiedam, Netherlands
User status: Offline
5th Jan 06 at 23:30   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

is normal

EGR fault code right? :-)

had it on mine too

even after mantzel RR chipping it..

sollution:
Rob B
Member

Registered: 8th Jan 04
Location: Area Motorsport Drives: Race EP3
User status: Offline
6th Jan 06 at 00:00   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Mine does with a DBlias... happens when you boot it yeah ?
Greasemonkey
Member

Registered: 17th Apr 02
Location: Drives a Tractor
User status: Offline
6th Jan 06 at 00:20   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Dont ignor it because as soon as it come on and logs a fault the ECU will put the car into limp home mode. And it will stay this way till cleared or the problem is fixed, i had a mantzel on my C16XE gsi and it was chipped by mantzel, if i booted it when it hit 7750rpm the ECU light would come on, the ECU was shitting its self because it was working the injectors too hard and i was gettin injector valve high voltage code coming up. The C16XE has no EGR so it was defo not this, bad mapping by Mantzel, get a unichip
Dean_W
Member

Registered: 13th Dec 05
Location: Downham Market, Norfolk
User status: Offline
6th Jan 06 at 09:10   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Thanks for the info guys,much appreciated.

If i get a unichip then, will it sort this out?
a_j_mair
Member

Registered: 23rd Jan 04
Location: Scotland
User status: Offline
6th Jan 06 at 09:29   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

mine is doing this just now aswell with a lexmaul inlet. so do we think it is the egr or just needing it chipped/mapped11
Dave A
USER UNDER INVESTIGATION - DO NOT TRADE

Registered: 10th Dec 03
Location: County Durham
User status: Offline
6th Jan 06 at 09:57   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ive done about 5 mantzel / dbilas inlets now. all on different cars. all of them includidng mine showed up the egr fault!

on a more positive note, the egr fault doesnt put the car into limp home mode, so no probs in just ignoring it.

one way to solve it i found was to fit the copper pipe from the egr feed on the side of the inlet manifold into the mantzel box (most people just blank it off) this stopped the egr light coming on on mine.
a_j_mair
Member

Registered: 23rd Jan 04
Location: Scotland
User status: Offline
6th Jan 06 at 10:27   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i have my egr blanked off but i excpect this is what is causing it as it seems to run fine
Rick Draper
Member

Registered: 10th Feb 01
Location: Cheshire
User status: Offline
6th Jan 06 at 11:06   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Out of interest where do you start when stripping the old inlet off the engine?!
Dave A
USER UNDER INVESTIGATION - DO NOT TRADE

Registered: 10th Dec 03
Location: County Durham
User status: Offline
6th Jan 06 at 11:13   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

by opening the bonnet

















sorry
Killacorsa
Member

Registered: 29th Oct 02
Location: Preston, Lancashire
User status: Offline
6th Jan 06 at 11:49   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

mines same wi lexmaul ram air, inlet manifold, boot it ecu light on, i jus ignore it, but ye blanking off egr best way, jus havnt got round to it yet.
Corsa E-Tec
Member

Registered: 4th Feb 04
Location: Stevenage Drives: Leon Cupra
User status: Offline
22nd Feb 06 at 08:29   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

jumping on the band wagon here

mine does the same and it's a C16XE

gonna do a paper clip test tonight and see what happens.
broster
Premium Member

Avatar

Registered: 6th Dec 02
Location: Drives: E39
User status: Offline
22nd Feb 06 at 08:51   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

mine didnt do it when i have my lexmaul, then i had the egr removed and the ecu fettled by wayne at chip wizards. ran a dream, the ecu lived on in another car and performed wonders there too.
Corsa E-Tec
Member

Registered: 4th Feb 04
Location: Stevenage Drives: Leon Cupra
User status: Offline
22nd Feb 06 at 09:11   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i shouldn't have an egr fault code should i? ( i have a x14xe manifold )

any one know what else it could be?
Dean_W
Member

Registered: 13th Dec 05
Location: Downham Market, Norfolk
User status: Offline
22nd Feb 06 at 09:17   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Who dug this bugger up

Just a bit of an update. My ECU light now doesn't come on very often. The plate on the EGR takeoff was leaking when the manifodl was fitted and now has sealed itself up, might be something to do with this?

This seems to have helped the problem, the light only comes on when it's cold outside, 0-7 degrees. Above this, doesn't come on.

Corsa E-Tec
Member

Registered: 4th Feb 04
Location: Stevenage Drives: Leon Cupra
User status: Offline
22nd Feb 06 at 09:24   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i dug it up as couldn't be arsed to start a new one
Black Mamba
Member

Registered: 28th Feb 06
Location: Derbyshire
User status: Offline
   16th Mar 06 at 12:50   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Hi guys, fraid i'm gonna dig this one up again, just fitted a mantzel to my x14xe sport, ive got a plate blanking the egr, thing is, it looks like i could (if i wanted to) put the egr back on, just need to extend the loom. just want to know if anyone has a mantzel and hasnt blanked off the egr, or if anyone knows why i shouldnt put it back, that would be great. (note EGR not secondary air pump) Also thinkin of gettin a chipped ecu second hand-thoughts? Cheers guys
Rob B
Member

Registered: 8th Jan 04
Location: Area Motorsport Drives: Race EP3
User status: Offline
16th Mar 06 at 13:22   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

All Dblias, mantzel's etc have this problem
ckallis500
Member

Registered: 14th Dec 04
Location: plymouth
User status: Offline
17th Mar 06 at 20:49   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

to be honest if your having probelms which you cant seem to fix when running a mantzel style manifold on a x14xe or a x16xe, the best solution (which i did do on my x14xe but now i have converted to c16xe power) is to put a complete c16xe loom/ecu/sensors on the engine, made a huge diffarence with my manifold on the x14xe, my mates mantzel'd gsi could not touch me (same spec except for mine was 1400 and stripped out). its alot better with the c16xe loom/ecu ect as this loom does not have any of the EGR or Air Injection system at all.. any more help or info just please pm me, i have numerous looms/ecu and many c16/x16/x14xe spares...

  <<  1    2  >>
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
Engine Management light Corsadudeswagon Help Zone, Modification and ICE Advice 3 1041
6th Sep 03 at 22:40
by chr1ssycorsa
 
Plug and play leds 5 a set on limited colours LAST DAY AT THIS PRICE. cobra148 Parts Offered 42 2218
9th Jan 04 at 10:15
by cobra148
 
ecu info corsa_godfather General Chat 8 792
21st Apr 04 at 22:00
by corsa_godfather
 
Lexus light have sent my car crazy! The squire Help Zone, Modification and ICE Advice 5 1131
21st Oct 04 at 22:45
by Joff
 
ecu light pavorotti Help Zone, Modification and ICE Advice 2 625
1st Feb 05 at 20:32
by myke
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » Help with ECU light on Mantzeled X16 27 database queries in 0.0188649 seconds