corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » 1.2 16V Ecotoc Hesitating (might have cured problem now)


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author 1.2 16V Ecotoc Hesitating (might have cured problem now)
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
31st May 05 at 14:37   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Right!

I have done a search and it appears that after a while the 1.2 16v Ecotec engines seem to hesitate from time to time...........but non of the threads ever had a sollution or someone eventually saying they sorted it....

Basically, clutch to bite, taking it steady........cars pulling fine then the revs just stop, the car still goes but doesn't pick up, its like a mayor flat spot only in 1st and 2nd gears.

Dont think it timing as its on chains..........not sure what it could be, anyone else had this and eventually sorted it?

Cheers fella's!



[Edited on 20-06-2005 by X 60RSA]
PuRpLe RoNnY
Member

Registered: 29th Apr 05
Location: Wigan
User status: Offline
31st May 05 at 15:05   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ive had that..... so ime putting a new engine in.... lol
corsaSXI.com
Member

Registered: 30th Dec 04
Location: cleveland (north east)
User status: Offline
31st May 05 at 15:18   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ive had it, i can happen in n e gear its just not as noticeable as the acceeleration isnt as good in higher gears
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
31st May 05 at 15:36   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Might try another AFM
mikehiow
Member

Registered: 12th May 05
User status: Offline
1st Jun 05 at 01:18   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I've got this problem in higher gears (slightly in 3rd, mainly in 4th)
Siberia
Member

Registered: 9th Oct 03
Location: Leprechaun Land Drives : Zafira GSI
User status: Offline
1st Jun 05 at 07:24   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

what do you mean? when you plant the trottle in.. lets say.. 4th at 30mph... it stutters? my 1.6 does this... i just put it down to dogy wiring... or a bust sensor somewere
Satsta
Member

Registered: 14th Feb 05
Location: Manchester
User status: Offline
2nd Jun 05 at 10:40   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

mine doesnt go over 1000 revs if its been left overnight unless i whack it in neautral and rev it half way round the clock!

then put it in first and its fine...

wtf
Chu52
Member

Registered: 26th May 05
User status: Offline
   2nd Jun 05 at 11:49   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

my 1.0 12v does this in 1st and its pretty scary when it does it when im pulling out across traffic
Tom_1.216v
Member

Registered: 16th Apr 04
Location: SOUTHAMPTON
User status: Offline
2nd Jun 05 at 12:28   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

had my 1.2 16v for two years now.
started doing it after a year for bout 3 months very often. now it happens like once every couple of months. very weird
Tom_1.216v
Member

Registered: 16th Apr 04
Location: SOUTHAMPTON
User status: Offline
2nd Jun 05 at 12:29   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Satsta, mine used to do this couldn't get of my drive had to let it warm up or rev it. changed the air flow meter worked fine again.

u get flat spots around 3-4k??
andy.ros
Member

Registered: 23rd Aug 04
Location: Lancaster, Lancashire
User status: Offline
2nd Jun 05 at 12:31   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I've had that before in my 1.2 8v. Sometimes in a morning when its fairly cold you can floor it in first / second and theres no acceleration at all, then after 20 seconds or so it kicks in and you start to move. Dunno if its the same thing but i havent found a solution, just thought it might be a problem with the automatic choke.
Satsta
Member

Registered: 14th Feb 05
Location: Manchester
User status: Offline
3rd Jun 05 at 07:59   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by Tom_1.216v
Satsta, mine used to do this couldn't get of my drive had to let it warm up or rev it. changed the air flow meter worked fine again.

u get flat spots around 3-4k??


yeah?
mine only does it when stood around for awhile...then if i whack it in first and attempt to go it just hits around the 1k revs and judders n really doesnt wanna go over 1k...rev it to around 4k and its fine!
reckon changin the air flow meter will sort this? i aint very clue'd up about engines

cheers m8
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
3rd Jun 05 at 15:47   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I dont mind the flat spots in second and 3rd so much as your up and running, put i dont half look like a c*nt at the traffic lights kangarooing like a barstuard lol

Might try another AFM, expensive replacement if it isn't the problem though unless i fish around scrap yards, but it seems like them fcuk up pretty quick so a second hand 1 might be the same

Sometimes in second.........foot to the floor and its like the engine has hit a brick wall it just wont pull anymore, then it wakes up and away it goes.....weird!
Richie
Member

Registered: 3rd Dec 02
Location: Newport, Wales
User status: Offline
3rd Jun 05 at 16:37   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Well theres another person to add to the list


Ive spoken to the guy at vaux, and to get rid of this problem, you need to get this done.

AFM replaced
Coolant temp sensor replaced
Coolant temp sensor wiring loom modification (X12XE vauxhall are aware of it)
Then once you have done all that, you need to go to vaux, get the latest X12XE ECU flash and get all existing parameters wiped out.

He's done it to 3 corsa's so far and its worked.
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
4th Jun 05 at 16:45   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Jesus, i bet thats nearing 600 quid or more to have done at Vaux?
5doormodder
Member

Registered: 16th May 02
User status: Offline
10th Jun 05 at 01:10   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

looks like im gonna have to get that done, not at vaux tho ! no chance - how much do you reccon it would cost ? surley not 600 ? might aswell get A 1.6 SPORT ENGINE FITTED INSTEAD
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
10th Jun 05 at 13:13   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Its poo really, cos u can get 15yr old XE AFM's that actually look half decent and still work! The 1.2 16v ecotec AFM's look like a kids flaming toy and they fcuk up in 5mins! It is annoying that its a common fault on alot of these engines yet vauxhall will not recal them, might ring them up and find out why.

Not sure where else u can get the latest software programmed other than Vaux??? Plus the wiring mod.
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
20th Jun 05 at 23:30   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

UPDATE

I bought a new set of spark plugs today and a new GM Air Flow Meter at 140 quid. Fitted the plugs and the new AFM today and havent had any flat spots of chugging at traffic lights so far.......fingers crossed it will remain this way!

Your problems could be something else, just letting you know that 145 cured mine at the moment!
16vOllie
Member

Registered: 5th Jun 05
Location: East Sussex
User status: Offline
21st Jun 05 at 09:17   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i have had this but also have pinking when changing gear is this related?


[Edited on 21-06-2005 by 16vOllie]

 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
A tribute to my dog Ulai, and other west highland dogs Sooty General Chat 63 891
30th May 03 at 08:09
by vibrio
 
Help regarding handbrake warning light GREG 1 Help Zone, Modification and ICE Advice 11 567
8th Mar 04 at 19:07
by sfxer
 
Wheel Troubles Gazz Help Zone, Modification and ICE Advice 7 650
5th Aug 04 at 06:21
by leafgreencorsa
 
Car finally sorted Scotty_B Help Zone, Modification and ICE Advice 7 500
26th Aug 04 at 11:21
by CorSRi_BT
 
20xe fueling AdamF Help Zone, Modification and ICE Advice 19 972
3rd May 05 at 17:03
by broster
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » 1.2 16V Ecotoc Hesitating (might have cured problem now) 27 database queries in 0.0119319 seconds