corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » rough idling


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author rough idling
knoxville
Member

Registered: 3rd Apr 02
User status: Offline
18th Jul 03 at 12:43   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

the cars a 1.4 16v. When you first start it, the engine is hunting between 750 and 1200 rpm, this settles down after a while. but then when driving it steady, it hesitates and almost feels like a mis fire. i've done plugs and leads, but still no joy. any help would be appreciated
corsaon18s
Member

Registered: 16th Jul 03
User status: Offline
18th Jul 03 at 12:49   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

have you tried resetting the ecu?
knoxville
Member

Registered: 3rd Apr 02
User status: Offline
18th Jul 03 at 12:55   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

no, how's it done?
corsaon18s
Member

Registered: 16th Jul 03
User status: Offline
18th Jul 03 at 13:06   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

simply disconnect the battery for an hour so all the memory is lost from the ecu then after that time connect it up, start then engine.....but dont rev and let it idle for a minute or two hopefull this should sort it out, then all you gotta do is reset your clock and tune in your radio again and your away!
corsaon18s
Member

Registered: 16th Jul 03
User status: Offline
18th Jul 03 at 13:07   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

it should idle about 800 rpm there are a couple of other hings you could do like cleaning the air intake and the throttle body cos you may have a slight blockage.
knoxville
Member

Registered: 3rd Apr 02
User status: Offline
18th Jul 03 at 13:08   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i'll give it a try later, cheers
corsaon18s
Member

Registered: 16th Jul 03
User status: Offline
18th Jul 03 at 13:09   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

all the best
Blazer
Member

Registered: 31st Aug 02
Location: Devon - Drives: frost blue 1.4L 8V
User status: Offline
18th Jul 03 at 17:43   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

it might also help if u changed the oil
the_legend_of_yrag
Member

Registered: 7th Jul 03
Location: Cambridgeshire
User status: Offline
18th Jul 03 at 17:50   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Is your engine management light on by anychance?

Mine was on and the engine was lumpy idling, so i a mate pluged the computer thing in to see what the problem was, and eneded up being the map reading sensor. One end had come off, put it back on and all was fine and dandy :-d
matt_jonesuk
Member

Registered: 27th Feb 03
Location: worcester
User status: Offline
18th Jul 03 at 18:13   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

u got ur plugs on the right torque settings? sounds like plugs mine was doing the small hesitating, misfiring and sometimes decided not to accelarate (almost killed me once pulling out of a junction)

found out the guy who serviced my car changed my plugs but literally i could undo them with my fingers lol
luca2020
Member

Registered: 26th May 02
Location: Maidstone, Kent
User status: Offline
18th Jul 03 at 19:01   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

christ could be a number of many things:

Idol control valve
Throttal Positional Sensor
Inlet manifold
Inlet manifold gasket
Map reader
Air mass meter
ECU
1 of the wiring looms
lose connection from 1 of the wires connecting the sensors to the ecu
spark plugs and leads

need i go on lol
and-m
Member

Registered: 5th May 02
Location: Liverpool. Drives. Skud vRS.
User status: Offline
18th Jul 03 at 19:57   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Read the fault codes from the ECU.
ally denton
Member

Registered: 31st May 03
Location: stonehouse, scotland
User status: Offline
18th Jul 03 at 20:37   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

no it sounds like you have a small air leak. have a listen while revving the engine under the bonnet. u fitted an induction kit?
Avinitlarge
Member

Registered: 16th Sep 01
Location: Rotherham Drives: Mondeo Si Turbo
User status: Offline
18th Jul 03 at 20:51   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Does it have an EGR valve?? I have just fitted one to my mates Astra and the was idling wrong
knoxville
Member

Registered: 3rd Apr 02
User status: Offline
19th Jul 03 at 09:12   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

its got an induction kit on, but thats been there for 2 years with no bother. i've done all the obvious... plugs, leads, oil change. i've had a similar problem before and that was an air leak which i sorted. but can't find one this time. i don't really want to go spending huge amounts of money sorting it out. i'm selling it in the next couple of weeks. The engine management light's not on.

 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
Hot little Sport? Novamad Help Zone, Modification and ICE Advice 27 2506
4th Mar 03 at 23:32
by Nath
 
fnuk fnuk fnuk fnuk fnuk -Aliba- General Chat 4 887
23rd Jun 03 at 23:27
by Dav
 
Smoking Battery! drunkenfool Help Zone, Modification and ICE Advice 19 1283
7th Aug 03 at 14:11
by drunkenfool
 
FAO, Engine wizards... TOMAS Help Zone, Modification and ICE Advice 15 1273
18th Oct 03 at 18:43
by TOMAS
 
idle control valve Trigger Help Zone, Modification and ICE Advice 5 1104
4th Dec 03 at 20:36
by gsi-gaz
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » rough idling 27 database queries in 0.0179029 seconds