corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » Cooling fan wont kick in?


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author Cooling fan wont kick in?
Bobber123
Member

Registered: 18th Aug 08
Location: E Riding of Yorkshire
User status: Offline
   25th Jan 12 at 19:09   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

The cooling fan on my 1994 corsa sri (1.4 8v C14SE) has stopped kicking in... its fine while driving as it runs at around 90 degrees anyway but if im sat in traffic it just gets hotter and hotter and the fan doesnt work.
I have tested the fan direct to the battery and that works fine.
Ive checked the fan plug with my multimeter and when it gets to about 95 degrees it shows 13v
so something is telling it to work but could it be possible that there is a relay thats not working properly?
I am a bit lost with this one :/
corsajay88
Member

Registered: 22nd Aug 11
Location: Upton, Cheshire
User status: Offline
25th Jan 12 at 19:24   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I had the same problem, was the fan switch. Cost about 8 for a new one iirc, its a plug on the left side of the rad.

[Edited on 25-01-2012 by corsajay88]
Bobber123
Member

Registered: 18th Aug 08
Location: E Riding of Yorkshire
User status: Offline
25th Jan 12 at 19:25   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

sweet, i thought it could be that, where is that located?
corsajay88
Member

Registered: 22nd Aug 11
Location: Upton, Cheshire
User status: Offline
25th Jan 12 at 19:43   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Look down the left hand side of the radiator, theres a plug with wires going into it thats the fan switch.
Bobber123
Member

Registered: 18th Aug 08
Location: E Riding of Yorkshire
User status: Offline
25th Jan 12 at 19:45   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ok, well i took the connector off that and give it a spray with wd40, ill go to vauxhall tomorrow and buy one, or order one at least
corsajay88
Member

Registered: 22nd Aug 11
Location: Upton, Cheshire
User status: Offline
25th Jan 12 at 19:47   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Can get them from most motor factors. They'll have them in stock
Bobber123
Member

Registered: 18th Aug 08
Location: E Riding of Yorkshire
User status: Offline
25th Jan 12 at 19:50   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ok, ill be on it tomorrow. hope it is that
johnhara1
Member

Registered: 19th Oct 06
Location: Newcastle upon Tyne
User status: Offline
25th Jan 12 at 20:21   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

careful not to thread it when removing/fitting the new one. it seems people do this quite easily as it's in an awkward position.

Mr-SEH
Member

Registered: 10th May 10
Location: Dark places
User status: Offline
25th Jan 12 at 20:21   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

my c14se aka sri fan always kicked in at like 92 never liked that so now i done my engine conversion i hooked it up to a switch so i can turn on when and needed much better i think
Jed D
Member

Registered: 15th Mar 11
Location: Durham
User status: Offline
26th Jan 12 at 14:02   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i had this problem aswell and after changing the fan switch, changing the temp sensor, checking voltage, checking everything basically, it still wouldn't work.
i just put the fan on a manual switch and wired it upto were gsi's have the front fog switch. fused it under the scuttle...
Bobber123
Member

Registered: 18th Aug 08
Location: E Riding of Yorkshire
User status: Offline
26th Jan 12 at 23:03   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Fixed it now, just replaced the fan switch and put a new plug on the wire as the contacts were a bit corroded on the original
corsajay88
Member

Registered: 22nd Aug 11
Location: Upton, Cheshire
User status: Offline
27th Jan 12 at 04:07   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Does it work now, mine doesnt kick in untill about,102 - 104
Bobber123
Member

Registered: 18th Aug 08
Location: E Riding of Yorkshire
User status: Offline
27th Jan 12 at 22:42   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

its just the same as before, the fan kicks in at about 97, brings it down to about 95 but once im moving it just runs pretty cool anyway, motorway driving it will be under 90, town driving, about 92, thats with a new thermostat in too

 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
2.0 conversion and air-con? Dave A Help Zone, Modification and ICE Advice 6 456
16th Oct 05 at 11:49
by J100RSA
 
Engine cooling.... Rob B Help Zone, Modification and ICE Advice 8 1364
15th Mar 06 at 13:10
by Rob B
 
Castle Combe today. willay General Chat 87 1960
26th Apr 10 at 18:57
by dhdev
 
Cooling fan question Haimsey Help Zone, Modification and ICE Advice 4 994
11th Jul 10 at 15:34
by jake
 
cooling fan doesnt seem to kick in rickish1 Help Zone, Modification and ICE Advice 2 317
17th Jan 11 at 19:29
by Scotty C
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » Cooling fan wont kick in? 27 database queries in 0.0181980 seconds