corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » torque tube wiv ecotek


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author torque tube wiv ecotek
watson 1.416v
Member

Registered: 8th Sep 03
User status: Offline
21st Oct 03 at 07:41   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ok so im spending a grand on a velos plenum wiv a dastek chip, but can i still fit an ecotek cb-26p on it? as this joins up on a pipe into the manifold. does ne one know out about it?
Cybermonkey
Member

Registered: 22nd Sep 02
Location: Sydney, Australia
User status: Offline
21st Oct 03 at 08:25   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

whats the point in putting on the ecotek valve. complete waste of money and time.
watson 1.416v
Member

Registered: 8th Sep 03
User status: Offline
21st Oct 03 at 08:40   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

well soz cybermonkey!, but ive heard nowt but good stuff about um.
Cybermonkey
Member

Registered: 22nd Sep 02
Location: Sydney, Australia
User status: Offline
21st Oct 03 at 08:52   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

why dont you go for a full exhaust system and decent manifold first?
watson 1.416v
Member

Registered: 8th Sep 03
User status: Offline
21st Oct 03 at 08:55   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

cos i velos plenum does replace your manifold, bit like a ram induction.
broster
Premium Member

Avatar

Registered: 6th Dec 02
Location: Drives: E39
User status: Offline
21st Oct 03 at 09:38   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i have the ecotek thingy, yeah it will still fit. they are worth it if u ask me!
Cybermonkey
Member

Registered: 22nd Sep 02
Location: Sydney, Australia
User status: Offline
21st Oct 03 at 09:39   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by watson 1.416v
cos i velos plenum does replace your manifold, bit like a ram induction.


Im talking about your exhaust manifold
Cybermonkey
Member

Registered: 22nd Sep 02
Location: Sydney, Australia
User status: Offline
21st Oct 03 at 09:39   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

whats a "ram induction" anyway? Are you referring to the Lexmaul replacement inlet manifold?
miles
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: plymouth Drives: Astra Sport
User status: Offline
21st Oct 03 at 09:43   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

You'll get more power per with a inlet manifold replacement than a exhaust.
Cybermonkey
Member

Registered: 22nd Sep 02
Location: Sydney, Australia
User status: Offline
21st Oct 03 at 09:49   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Miles, i was saying that he should get the exhaust manifold after the inlet manifold rather than an ecotek widget
broster
Premium Member

Avatar

Registered: 6th Dec 02
Location: Drives: E39
User status: Offline
21st Oct 03 at 10:09   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

the ecotek widget is worth gettin even if ur engine is standard, works well on my car, why do u think he should get a exhaust manifold first?
Wolf In Welsh Clothing
Member

Registered: 31st Mar 03
Location: North Wales...... Cooper S on order
User status: Offline
21st Oct 03 at 10:15   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Dont fit an ecotek if you get thevelos plenum.
The brake servo pipe has to supply the map sensor too and it'll cause all sorts of problems at part throttle!
With the plenum you dont need to bleed any more air in cos its bloody huge!
Save ur 50 for the ARP rod bolts.
Cybermonkey
Member

Registered: 22nd Sep 02
Location: Sydney, Australia
User status: Offline
21st Oct 03 at 10:20   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by broster
the ecotek widget is worth gettin even if ur engine is standard, works well on my car, why do u think he should get a exhaust manifold first?


Because if hes getting lots more air into the engine, surely trying to let it escape just as easily is common sense?
broster
Premium Member

Avatar

Registered: 6th Dec 02
Location: Drives: E39
User status: Offline
21st Oct 03 at 10:26   View Garage View User's Profile U2U Member Reply With Quote

supose, just the way i saw it was different.
miles
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: plymouth Drives: Astra Sport
User status: Offline
21st Oct 03 at 12:26   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

The ecotek devices do work and cause no probs with the map sensor, I had one on my 1.4 16v with mantzel.
watson 1.416v
Member

Registered: 8th Sep 03
User status: Offline
21st Oct 03 at 12:34   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

stupid question wolf, whats arp rod bolts?

[Edited on 21-10-2003 by watson 1.416v]
miles
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: plymouth Drives: Astra Sport
User status: Offline
21st Oct 03 at 12:38   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

They are uprated stronger bolts, rod bolts being the bolts that hold the con rods to the crank.
Wolf In Welsh Clothing
Member

Registered: 31st Mar 03
Location: North Wales...... Cooper S on order
User status: Offline
21st Oct 03 at 13:45   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by miles
The ecotek devices do work and cause no probs with the map sensor, I had one on my 1.4 16v with mantzel.


All the vac runs into the one hole but you dont get the little adapter to take the vac off for the map before the rest of the other stuff so i ended up having to disconnect my fuel tank vent out of the loop as it used to struggle at part throttle.
Personally wouldn't spend 50 on it without the chance of getting my money back if it didnt increase power.

You'll probably be ok with standard rod bolts as its only a 1.4 but mine's a 1.6 and ran up to 7822rpm at donny south to get to 63mph in 2nd.
Its not meant to be recomended to go over 7000rpm on standard con rod bolts.
miles
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: plymouth Drives: Astra Sport
User status: Offline
21st Oct 03 at 14:07   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I dont think they increase power (by anything noticable) but do help fuel economy. Its RPM that governs the need for them, so I cant see why a 1.6 would need them over a 1.4.

I had an adaptor with a outlet for the map sensor right from the manifold outlet.
watson 1.416v
Member

Registered: 8th Sep 03
User status: Offline
21st Oct 03 at 14:12   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

will fuel trips be more regular wiv the velos, cos it puts out more bhp or wiil it be less due to it flowing more air through.
vibrio
Banned

Registered: 28th Feb 01
Location: POAH
User status: Offline
21st Oct 03 at 14:16   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by watson 1.416v
ok so im spending a grand on a velos plenum wiv a dastek chip, but can i still fit an ecotek cb-26p on it? as this joins up on a pipe into the manifold. does ne one know out about it?




why. it's a waste
miles
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: plymouth Drives: Astra Sport
User status: Offline
21st Oct 03 at 14:31   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Power = fuel.

More air = greater need of fuel.
Wolf In Welsh Clothing
Member

Registered: 31st Mar 03
Location: North Wales...... Cooper S on order
User status: Offline
21st Oct 03 at 14:58   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I didnt notice mpg go down that much, went from about 210miles for 20 to 180 miles.
The DTA i upgraded too drank the fuel though, only 130-150 miles for 20!
Worth it though cos it just seems to rev forever, 6700 is way too low, my mate is hitting the standard limmiter all the time like i used to with the plenum and standard ECU.

 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
best ram induction/powerbox/torq tube thingy. sheff_corsa Help Zone, Modification and ICE Advice 39 2970
26th Oct 04 at 21:26
by topshot_2k
 
im confused - torque tube and inlet manifold? WARPED Help Zone, Modification and ICE Advice 14 1282
16th Apr 03 at 11:46
by Matty Hall
 
Performance engine mods kingcharles Help Zone, Modification and ICE Advice 0 656
24th Apr 03 at 11:50
by kingcharles
 
Lots of questions to annoy you lot. NeilRocks Help Zone, Modification and ICE Advice 7 606
10th Jan 04 at 16:11
by Greg12v
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » torque tube wiv ecotek 27 database queries in 0.0215430 seconds