corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » corsa 1.2, 8v poor starting / running rich. ITS SORTED!!


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author corsa 1.2, 8v poor starting / running rich. ITS SORTED!!
impstan
Member

Registered: 1st Nov 08
Location: lincolnshire
User status: Offline
18th Nov 09 at 19:44   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Hi all, we are having a problem with my sons 1.2, 8valve. When trying to start its a pig ,starts like its on 2 then 3 then 4, then you have to leave it ticking over for 30 or 40 seconds coz if you try and rev it it trys to cut out. I thought fuel so i changed the filter, blew down the lines, and in the end fitted another fuel pump, no change! so i changed the single point injector unit, no change, so then i went electrics and fitted second hand distributor, coil pack and ballast thingy!, no change, then i fitted new rotor arm, dissi cap and leads, plugs and its still the same and my son says it sems to run o.k when its running but heavier on fuel oh and to top all that we have had it to the local Vauxhall guy and he put it on his scanner and it doesn't come up with any fault, but theres something not right. Any help much appretiated, im at my end of tether!1

steve

[Edited on 24-11-2009 by impstan]

[Edited on 26-11-2009 by impstan]
impstan
Member

Registered: 1st Nov 08
Location: lincolnshire
User status: Offline
19th Nov 09 at 12:59   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

any ideas, guys?
Root
Member

Registered: 28th Dec 08
User status: Offline
19th Nov 09 at 13:06   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

havn't got a clue but all 1.2 8v's are shite on fuel, mine is and other people I know with same engine say their's is too.
am4nf
Member

Registered: 27th Jul 08
Location: South Ayrshire Drives: Corsa Sport
User status: Offline
19th Nov 09 at 16:12   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

idle air control valve or air flow meter (if 1.2 8v's have them )
am4nf
Member

Registered: 27th Jul 08
Location: South Ayrshire Drives: Corsa Sport
User status: Offline
19th Nov 09 at 16:13   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Could just be that the butterfly valve in the air intake is full of gunk
ali_corsa
Member

Registered: 30th Jun 07
Location: Tamworth Drives: Focus st
User status: Offline
19th Nov 09 at 21:33   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

dont come with icv's is it on cold start, does it run lumpy on it? if so i would be inclined to say headgasket is starting to go...if it was coolant temp it would of picked a fault up on the scanner...it wouldnt be lambda because that doesnt affect the start up...another suggestion would be to check the ecu, unclip the bonnet cable 2 x 20 torx on the right hand side where the rubber door strip runs around 1 x phillips bolt and it comes off drop the ecu down check to see if its not full of water.
redtom
Member

Registered: 6th Oct 07
Location: Kent
User status: Offline
20th Nov 09 at 14:44   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

If it turns out to be the head gasket u2u me i have a headgasket, head bolts, and cambelt for sale
impstan
Member

Registered: 1st Nov 08
Location: lincolnshire
User status: Offline
24th Nov 09 at 12:19   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

its been sugested to my son by a couple of friends that it may be the cats blocked?, so whats your thoughts on that? it is very high milage 150k plus so i suppose its possible but would that make the car very heavy on fuel? Its currently doing about 20- 25 miles to 5 fuel

thanks for any help, steve
Stu_22
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: Luton
User status: Offline
24th Nov 09 at 15:21   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I'd say coolant temp sensor first
Root
Member

Registered: 28th Dec 08
User status: Offline
24th Nov 09 at 15:25   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by Stu_22
I'd say coolant temp sensor first

good suggestion given the symptons
impstan
Member

Registered: 1st Nov 08
Location: lincolnshire
User status: Offline
24th Nov 09 at 17:58   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

been done already, see above!!
ali_corsa
Member

Registered: 30th Jun 07
Location: Tamworth Drives: Focus st
User status: Offline
24th Nov 09 at 18:38   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

i wouldnt say the cat blocked being the cause of it, just take it to a mot test centre, just see if they will do a emmisions test for you that would tell you if the cat isnt working correctly or not. I would still look at headgasket though
impstan
Member

Registered: 1st Nov 08
Location: lincolnshire
User status: Offline
26th Nov 09 at 10:54   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

but the headgasket going wont surely make the engine run rich?? how can it?
johnhara1
Member

Registered: 19th Oct 06
Location: Newcastle upon Tyne
User status: Offline
26th Nov 09 at 11:47   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

When you fitted the new pump, was it a SPi pump or a MPi pump?
stingray1987
Member

Registered: 18th May 09
Location: Stoke-on-Trent
User status: Offline
26th Nov 09 at 11:52   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

if it was the cat being blocked the easist way of telling would be to get someone rev the engine and put ur hand by the exhaust backbox and see if there is pressure out of the back.

if the cat had blocked of colapised it would act as a blockage in the exhaust.
Stu_22
Member

Registered: 25th Mar 02
Location: Luton
User status: Offline
26th Nov 09 at 14:45   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

quote:
Originally posted by impstan
been done already, see above!!


Where

Its only CTS, lambda and ECU that controll fuel on these engines
impstan
Member

Registered: 1st Nov 08
Location: lincolnshire
User status: Offline
26th Nov 09 at 16:21   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Hi all, finally got it sorted, Stu_22 you were correct it was the coolant temp sensor, which was the first thing we changed or we thought we had in fact we had changed the temp guage sensor!! we were told by a vauxhall trained mechanic it did both the guage and ecu on these but we now know it has a seperate one for the ecu, had it changed and its fine. thank god! Oh and just then the guy who did it says " you know that noise you can hear? " yes i said "its the water pump knackered and you may as well do the cambelt, kit as well another 140 quid. great!!

 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
Corsa turbo Rich_J_Williams General Chat 48 1539
24th Mar 06 at 09:38
by Jambo
 
Corsa Sport running rich and 'jumping' James_16v Help Zone, Modification and ICE Advice 0 440
14th Oct 06 at 13:03
by James_16v
 
Spark Plug diagnosis AK General Chat 16 748
26th Jan 07 at 14:59
by Kano
 
exhaust gases to lean??? HELP anyone gsirick Help Zone, Modification and ICE Advice 21 833
10th Feb 08 at 20:33
by ainsley_brader
 
running rich adam 1.4 sport Help Zone, Modification and ICE Advice 2 320
26th Mar 09 at 23:15
by john_c20xe
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » corsa 1.2, 8v poor starting / running rich. ITS SORTED!! 27 database queries in 0.0175281 seconds