corsasport.co.uk
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » hydraulic tappets


New Topic

New Poll
  Subscribe | Add to Favourites

You are not logged in and may not post or reply to messages. Please log in or create a new account or mail us about fixing an existing one - register@corsasport.co.uk

There are also many more features available when you are logged in such as private messages, buddy list, location services, post search and more.


Author hydraulic tappets
linz
Member

Registered: 18th Jun 04
Location: Co Durham
User status: Offline
1st Oct 05 at 17:53   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I've just flushed the engine in my C and put new oil in and new oil filter but its still making really wrong noises, what else could be wrong? Will the tappets have to be replaced and how much does this cost?
X 60RSA
Member

Registered: 20th Aug 01
Location: Lincoln
User status: Offline
1st Oct 05 at 18:11   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

You sure its deffo your tappets?

Even if it is, for a new ish car i'd see it pretty bad for them to be knocking already...or even at all
linz
Member

Registered: 18th Jun 04
Location: Co Durham
User status: Offline
1st Oct 05 at 18:13   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

I was quite sure but now i'm worried its something more serious it's 5 years old and only done 30k
linz
Member

Registered: 18th Jun 04
Location: Co Durham
User status: Offline
1st Oct 05 at 18:13   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

It did quieten down a little bit during the flush
TOMAS
Member

Registered: 7th Aug 02
Location: Nottinghamshire
User status: Offline
2nd Oct 05 at 09:19   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

What oil you using Linz? Too thick an oil can cause this...
Dave A
USER UNDER INVESTIGATION - DO NOT TRADE

Registered: 10th Dec 03
Location: County Durham
User status: Offline
2nd Oct 05 at 10:01   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

DONT use engine flush. its a gimmick, will do more harm than good.

emty oil, flush with new (cheap) oil, then fill up with the good stuff.
Steve Smith
Member

Registered: 28th Nov 00
Location: Doncaster, South Yorkshire
User status: Offline
2nd Oct 05 at 10:17   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

oil pump
Steve Smith
Member

Registered: 28th Nov 00
Location: Doncaster, South Yorkshire
User status: Offline
2nd Oct 05 at 10:19   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

oil too thin so pump cant pump properly? oil too thick so pump cant pump properly?
ed
Member

Registered: 10th Sep 03
Location: Northampton Drives: Fiat 500/Porsche Boxster
User status: Offline
2nd Oct 05 at 10:59   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

Your lifters will be fine after 30k miles. Is your oil pressure light on, also how long have you run the enigne? You need to fill the engine with 15w40 oil and leave it to run for a few minutes to get the oil warm and flowing round the head. Don't rev the engine while doing this, and make sure the oil pressure light is not on.
M333KS D
Member

Registered: 15th Mar 04
User status: Offline
2nd Oct 05 at 14:50   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

if it sounds like your tappets then it isnt (i know that sounds weird but trust me) it is you cam belt tensioner and one of the pullies, i had this on my 1 litre, thought it was the tappets, took it into vaux and they had to change them bits, its not too cheap though so be warned!!!!
M333KS D
Member

Registered: 15th Mar 04
User status: Offline
2nd Oct 05 at 14:51   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

ps, it is a common problem with c's aswell!!!!!!
linz
Member

Registered: 18th Jun 04
Location: Co Durham
User status: Offline
2nd Oct 05 at 20:18   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

alright thanks everyone will look into that.

It's deffo got the right oil in but i only got it a few months ago so maybe its had teh wrong oil in before i think?
I let it tick over for a few mins with the flush in then ran it at 1500 revs for about 10 mins before i drained it and i've drivin it with the new oil in so it has had time to get round and stuff

ill get the cam belt checked
linz
Member

Registered: 18th Jun 04
Location: Co Durham
User status: Offline
3rd Nov 05 at 21:59   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

It;s now a month later and i have had the cam belt checked and have been told is it a hydraulic tappet, sticking or something? However i was told that it will be ok until the car has done a lot more miles yet and just to ut up with it as its not going to do any damage to theengine as its only done 30k, does this sound right
carnuts
Member

Registered: 28th Aug 05
Location: Hertfordshire
User status: Offline
3rd Nov 05 at 22:33   View User's Profile U2U Member Reply With Quote

it might cause a bit of damage but more to the point the valve that the sticky tappet is on will not open or close properly

 
New Topic

New Poll

  Related Threads Author Forum Replies Views Last Post
TICKING NOISE Mickey Help Zone, Modification and ICE Advice 9 1089
29th Jan 09 at 14:45
by dannymccann
 
breaking 1.4 16v engine Fad Classifieds 6 510
9th Mar 03 at 19:45
by sxi16vjoe
 
Engine help Corsa Sport Gav General Chat 11 322
6th May 04 at 16:35
by Punto_Gav
 
Tappets...? L330wnz Help Zone, Modification and ICE Advice 19 1583
5th Jun 04 at 17:08
by bravotwozero007
 
hydraulic lifters .... T1NK Help Zone, Modification and ICE Advice 3 495
31st Jul 04 at 08:58
by miles
 

Corsa Sport » Message Board » Help Zone, Modification and ICE Advice » hydraulic tappets 27 database queries in 0.0182531 seconds